Творча зустріч-спогад «ОЛЕКСІЙ БЕЦ – КОМПОЗИТОР, ПЕДАГОГ, МИТЕЦЬ» на честь 85-річчя від дня народження митця

АвторНіна Соколовська

Творча зустріч-спогад «ОЛЕКСІЙ БЕЦ – КОМПОЗИТОР, ПЕДАГОГ, МИТЕЦЬ» на честь 85-річчя від дня народження митця

27 вересня відбулась творча зустріч-спогад «ОЛЕКСІЙ БЕЦ – КОМПОЗИТОР, ПЕДАГОГ, МИТЕЦЬ» на честь 85-річчя від дня народження митця.

Олексій Давидович Бец (1938-2018) – відомий композитор, збирач фольклору Поділля, педагог, баяніст, аранжувальник народної музики. Музика Олексія Беца – викладача класу баяна, заслуженого працівника культури України, члена Національної всеукраїнської музичної спілки, лауреата обласної премії в галузі музичного мистецтва імені В.Заремби, збирача фольклору Поділля, засновника і керівника народного ансамблю «Подільські акварелі» – часто звучить на концертних естрадах, її виконують і професійні виконавці, і аматори. Багатоплановістю своїх обдарувань Олексій Бец займає чільне місце серед музикантів Поділля. За самовіддану і плідну працю О.Бец нагороджений орденом «Знак пошани», а у 2000 році – головною відзнакою міста «Честь і шана».

Захід відбувся у рамках відзначення Днів Європейської спадщини в Україні. Ще в 1991 р. Рада Європи офіційно започаткувала Дні Європейської спадщини. Щороку у вересні близько 50 країн, що приєдналися до Європейської культурної конвенції, проводять низку заходів, спрямованих на збереження спільної спадщини та культурний обмін, зокрема між Україною та країнами Європи.

Цього року загальною темою для всіх 48 країн світу, що долучились до всеєвропейської спадщини стала «Жива спадщина», яка пов’язана з народною традицією та нематеріальною культурною спадщиною.

Ведуча заходу кандидат мистецтвознавства, доцент Альона Боршуляк зазначила, що творчість Олексія Давидовича Беца є величезним духовним скарбом. Завдяки професійному відтворенню композитором своєрідного подільського мелодико-інтонаційного колориту, автентичної мелодики й пісенно-танцювальної ритміки ми маємо змогу проникнути в глибинні пласти українського фольклору, в його генетичну природу, осягнути його неповторність, унікальність та глибоко відчути нашу національно-культурну ідентичність, що є надзвичайно важливим у контексті викликів сьогодення, пов’язаних з необхідністю відстоювати нашу країну, її територіальну цілісність й незалежність.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять О.Беца та кожного, хто віддав своє життя за Україну.

З вітальним словом перед присутніми виступив заступник міського голови Дмитро Назаренко.

Із презентацією життєвого і творчого шляху Олексія Беца виступила кандидат мистецтвознавства, старша викладачка кафедри Марія Кузів, яка використала рідкісні світлини митця, записи його творів у виконанні студентського хору «Ясинець».

Своїми спогадами поділились ті, що працювали з Олексієм Бецом та його вихованці: декан педагогічного факультету, доктор педагогічних наук, професор Віктор Лабунець; завідувач кафедри музичного мистецтва, кандидат педагогічних наук, професор Майя Печенюк; директор Кам’янець-Подільської дитячої хорової школи, заслужений працівник культури України Іван Нетеча; викладач Кам`янець-Подільської школи мистецтв, композитор Василь Корба; заслужений працівник культури України, хореограф, керівник народного ансамблю танцю «Горлиця» Володимир С’єдін.

На творчій зустрічі-спогаді звучали ориґінальні твори композитора О.Беца, українські народні пісні в його опрацюванні. З особливим трепетом і старанням студенти виконували пісні митця у присутності гості заходу – дружини композитора пані Аделі. «Білі яблуні» (сл. М.Томенка) виконав дует «W & W» у складі Вікторії Штифлюк та Віталіни Козак (концертмейстер І.Іліх, клас проф. М.Печенюк); «Лебідонька» (сл. В.Нечитайла) прозвучала у виконанні солістки Анастасії Столаби (концертмейстер В.Луценко, клас доцента Л.Мартинюк); українську народну пісню «Прийди, коханий» майстерно виконало тріо бандуристок у складі Вікторії Штифлюк, Віталіни Козак, Христини Маланчій (керівник – доцент С.Чабан-Чайка).

Музика подільського митця Олексія Беца продовжує звучати у школах, вона звучить на радіо, на телебаченні. Вона продовжує жити і звучати у серцях тих, з ким він працював, кого навчав, кому довелось слухати і виконувати його твори.

Кафедра музичного мистецтва

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11