День неспішного мистецтва або Slow Art Day

АвторНіна Соколовська

День неспішного мистецтва або Slow Art Day

Сьогодні в Галереї мистецтв відбувся експериментальний захід – інтерактивна година «День неспішного мистецтва», в якому взяли участь студенти 1-3 курсів ОДПМ та РТМ КПНУ ім. І.Огієнка.

Проект започаткований у Європейських музеях та вже набув своїх прихильників і поціновувачів, адже він запрошує відвідувачів зупинитися перед твором мистецтва та розглянути його неупередженим поглядом, не поспішаючи відчути внутрішній зміст і форму, побачити те, що лежить глибоко, а не на поверхні.

Для «повільного споглядання» музейники запропонували студентам 2 експонати: Венеціанське дзеркало ХІХ ст. та Сімейний портрет ХІХ ст. (австро-угорської школи живопису).

Відбулося надзвичайно цікаве спілкування, обмін думками та враженнями, спільно із відвідувачами відкрили невідомі сторони відомих кожному кам’янчанину музейних предметів.

День неспішного мистецтва або Slow Art Day 15 років тому ініціював американець, психолог за освітою, Філ Террі, який потратив на споглядання однієї картини цілу годину і відчув якісну різницю між цим досвідом і звичним «пробіганням» повз твори у музеях. Відтоді в одну суботу квітня музеї по всьому світу приєднуються до акції День неспішного мистецтва. Міжнародна акція, яка закликає прийти в музей і зупинитися перед твором мистецтва. Не на стандартних (як каже статистика) 8 секунд, а принаймні на 10 хвилин. Не бігти по залах виснажливим марафоном, після якого головний спогад — це втома. А присвятити більше часу меншій кількості творів, але якісно. Рух став популярним настільки, що має представників на усіх континентах. Про повільне та уважне споглядання художніх творів сьогодні пишуться книжки, його пропагують у музеях, університетах і садках, досліджують психологи, педагоги й історики мистецтв.

Сьогодні спробували долучитися до європеської та всесвітньої практики і ми зі студентами 1 та 2 курсу спеціальностей “Образотворче мистецтво. Середня освіта” та “Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація”. Безмірно вдячні Галереї мистецтв, пані Аллі Ковальчук, пані Наталії Харченко та пані Вірі Цішковській – нашим музам та дбайливим провідницям у світі неспішного мистецтва за підтримку ідеї, професіоналізм, ентузіазм та відкритість до мистецького спілкування!

З допису Наталії Мендерецької у Facebook

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11