Шануймо рідну мову!

АвторНіна Соколовська

Шануймо рідну мову!

21 лютого в Україні та світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято нагадує про важливість мови, яка є інструментом у збереженні духовного та матеріального спадку кожного народу. Для українців мова – це не просто набір слів, а й могутня зброя у боротьбі з ворогом.

Міжнародний день рідної мови був заснований ЮНЕСКО і вперше його відсвяткували у 2000 році. Мета свята – показати важливість та підтримати самобутність кожної окремої мови світу. Свято нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Немає народу, байдужого до рідної мови, до своєї землі, тієї, на якій він народився й живе. Любов до своєї мови, до Батьківщини споконвіку живуть у людських серцях. Український народ, незважаючи на війну з Росією та прагнення російського уряду знищити українську мову та її носіїв, віддають шану своїй рідній мові.

Події останнього року стали поштовхом для переосмислення ролі рідної мови в житті кожного українця. Вона стала оберегом, символом єдності, інструментом боротьби для кожного з нас, знаком незламності й сили духу для всього людства.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови в читальному залі педагогічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка організована книжкова експозиція «Шануймо рідну мову!».

Каталог виставки:

  1. Бабич Н. Д. Історія української літературної мови: практичний курс : навч. посіб. / Н. Д. Бабич. – Львів : Світ, 1993. – 376 с.
  2. Богуш А. Методика навчання дітей української мови в дошкільних навчальних закладах / Алла Богуш ; М-во освіти і науки України. – 2-ге вид., допов. і переробл. – Київ : Слово, 2011. – 440 с.
  3. Гудима Н. В. Практикум з основ риторики в початковій школі : навч.-метод. посіб. / Н. В. Гудима ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. – Кам’янець-Подільський : Друк-сервіс, 2018. – 139 с.
  4. Інноваційні технології навчання української мови та літературного читання в початковій школі: навч. посіб. / М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка ; за заг. ред. Н. В. Гудими. – Кам’янець-Подільський : Друк-сервіс, 2018. – 166 с.
  5. Каніщенко А. П. Методика навчання української мови в початковій школі : лекційно-практичний курс із дисципліни / А. П. Каніщенко. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2016. – Кн. 1 : Методика вивчення мовної теорії ; Методика розвитку усного та писемного зв’язного мовлення. – 174 с.
  6. Кацавець Р. Українська мова: професійне спрямування : підруч. для студ. вищ. навч. закл. / Руслан Кацавець. – Київ : Центр учбової літератури, 2007. – 256 с.
  7. Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. – Київ : Право, 1996. – 64 с.
  8. Мартіна О. В. Культура мови. Культура мовлення : навч. посіб. / О. В. Мартіна. – Кам’янець-Подільський : Зволейко Д. Г., 2019. – 123 с.
  9. Мацько Л. І. Культура української фахової мови : навч. посіб. / Л. І. Мацько, Л. В. Кравець. – Київ : Академія, 2007. – 360 с. – (Альма-матер).
  10. Мова-народ: висловлювання про мову та її значення в житті народу/ упоряд. Олекса Тихий. – Київ : Смолоскип, 2007. – 416 с.
  11. Огієнко І. Історія української літературної мови / Іван Огієнко (Митрополит Іларіон); упоряд., іст.-біогр. нарису та приміт. М. С. Тимошик. – Київ : Либідь, 1995. – 296 с.
  12. Олійник О. Світ українського слова : навч. посіб. / Ольга Олійник. – Київ : Хрещатик, 1994. – 415 с.
  13. Палійчук О. Методика навчання каліграфічного письма : навч. посіб. / Оксана Палійчук ; М-во освіти і науки України, Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича. – Чернівці : Букрек, 2010. – 343 с.
  14. Радевич-Винницький Я. Україна: від мови до нації / Я. Радевич-Винницький. – Дрогобич : Відродження, 1997. – 360 с.
  15. Русанівський В. М. Історія української літературної мови : підручник / В. М. Русанівський. – Київ : Артек, 2001. – 392 с.
  16. Сучасна українська літературна мова: підручник / М. Я. Плющ, С. П. Бевзенко, Н. Я. Грипас та ін. ; за ред М. Я. Плющ. – 7-ме вид., стереотип. – Київ : Вища шк., 2009. – 430 с.
  17. Третяк Н. В. Лінгвістичний аналіз художнього твору в початковій школі : навч.-метод. посіб. / Н. В. Третяк ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. – Кам’янець-Подільський : Друк-сервіс, 2018. – 167 с.
  18. Третяк Н. В. Українська мова за професійним спілкуванням / Н. В. Третяк, В. С. Карпалюк. – Кам’янець-Подільський : Сисин О. В., 2010. – 376 с.

На виставці представлені документи з фонду читального залу педагогічного факультету. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронним каталогом бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (http://library.kpnu.edu.ua/ufd/).

Тамара Сологуб,
завідувач сектору читального залу педагогічного факультету

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11