Герої не вмирають!

АвторНіна Соколовська

Герої не вмирають!

20 лютого Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні – людей великої громадянської та національної відваги, які пожертвували своїм життям за наше майбутнє, є для українців прикладом патріотизму та надихають сучасних захисників України мужньо відстоювати незалежність нашої держави.

Саме в ці дні, дев’ять років тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

Майдан став символом утвердження прагнень до європейських цінностей. І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них – молодь. Ті, що тільки починали жити…

День Героїв Небесної сотні – це жалобний день, але він не про смерть, він якраз про героїчну боротьбу, про самопожертву, про готовність українського суспільства захищати державну незалежність України. Для нас надзвичайно важливо особливо під час війни не забувати про те, із чого усе розпочиналося, тому що це була перша битва фактично російсько-української війни, битва за наші цінності – за європейські цінності, за свободу.

У ці лютневі дні тисячі людей віддають шану Героям Небесної Сотні. Цьогорічні заходи проходять під гаслом «Небесна Сотня – перші Герої російсько-української війни».

З нагоди вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні в читальному залі педагогічному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка організовано виставку-реквієм «Герої не вмирають!».

Небесна Сотня зайняла своє гідне місце в багатовіковій історії українського народу. Курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України, за що боролися Герої Небесної Сотні та активісти Революції Гідності, є незмінним, як і прагнення України закінчити перемогою війну з російським агресором, відновити свою територіальну цілісність та побудувати сучасну процвітаючу європейську державу.

Вічна память Героям Небесної Сотні!

Слава Воїнам ЗСУ! Слава Україні!

Тамара Сологуб,
завідувач сектору читального залу педагогічного факультету

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11