Екскурсія і мистецький захід в органному залі Кафедрального костелу Святих апостолів Петра і Павла

АвторНіна Соколовська

Екскурсія і мистецький захід в органному залі Кафедрального костелу Святих апостолів Петра і Павла

Кафедра музичного мистецтва підтримує тісні зв’язки із закладами загальної середньої освіти, активно організовує мистецькі заходи для учнів і вчителів, залучаючи до такої діяльності здобувачів вищої освіти К-ПНУ.

Нещодавно викладачі кафедри (кандидат педагогічних наук, доцент Олена Аліксійчук та гарант освітньо-професійної програми Середня освіта (Мистецтво. Музичне мистецтво) другого (магістерського) рівня вищої освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Борисова) організували мистецький захід в органному залі Кафедрального костелу Святих апостолів Петра і Павла. Студентка магістратури Яна Михайлова розробила сценарій заходу та виступила в ролі ведучої.

У межах заходу провели екскурсію та концерт органної музики для учнів 9-11 класів й учителів Кам’янець-Подільського ЗЗСО № 16. Учасники мали змогу ознайомитись із неординарним костелом Св. Апостолів Петра і Павла  в Кам’янці-Подільському. Це унікальний храм, архітектурний ансамбль  якого містить: костел, дзвіницю, тріумфальну арку та мінарет – елемент з мусульманської архітектури, на якому встановлена скульптура Божої Матері. У процесі постійних перебудов, що тривали до 1621 року, зовнішній вигляд костелу було змінено з готичного на ренесансний, згідно з проєктом Яна де Вітте. У костелі є каплиця, збудована в стилі бароко, стіни якої вкриті фресками пензля італійського митця ХVІ століття  Рамп’єґо.

У храмі учасники розглянули мармурові скульптури італійських майстрів ХVІІІ-ХІХ ст. (статуї Янголів, Діви Марії, Св. Антонія та ін.). Серед скульптурних композицій – відомий надгробний пам’ятник Лаури Пшездецької, який був виготовлений в Італії у 1874 р. знаним скульптором українського походження В. Бродським із цільного шматка каррарського мармуру. Учням також було запропоновано послухати звучання старовинного органу Кафедрального костелу святих апостолів Петра і Павла, встановленого у 1857 році австрійською фірмою «Карл Хессе». Органів такого типу в Європі лише сім. Цей інструмент має 972 труби, з яких 160 дерев’яних, решта – з англійського цинку. Орган має 24 регістри, дві клавіатури і педаль.

Концертну органну програму було виконано кандидатами педагогічних наук, доцентами Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Оленою Аліксійчук та Вікторією Федорчук. Зокрема, прозвучали такі твори: Леон Бьольман Інтродукція-хорал з «Готичної сюїти»; Михайло Шух «Тиха молитва» та «Різдвяна пісня»; Йоган Себастьян Бах Прелюдія «З глибокою думкою»; Йоганн Себастьян Бах «Aria sulla quarta corda»; Гордон Янг «Сарабанда»; Марк-Антоній Шарпентьєр «Te Deum» тощо.

Після концерту органної музики Тетяна Борисова провела профорієнтаційну бесіду з учнями, під час якої відбулось активне обговорення проведеного мистецького заходу, обмін враженнями й міркуваннями.

Кафедра музичного мистецтва

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11