Народна хорова капела «Мелос» взяла участь в урочистостях «Крила Щедрика»

АвторНіна Соколовська

Народна хорова капела «Мелос» взяла участь в урочистостях «Крила Щедрика»

24 березня Народна хорова капела «Мелос» К-ПНУ (художній керівник та дириґент, доцент Любов Мартинюк) взяла участь в урочистостях «Крила Щедрика».

24 березня відзначаємо річницю виїзду за кордон Української республіканської капели (диригент – Олександр Кошиць) з культурно-дипломатичною місією із залізничного вокзалу Кам’янця-Подільського.

З історії…

24 січня 1919 року в Києві музичний відділ Міністерства освіти та мистецтв УНР за дорученням голови Директорії Симона Петлюри створив Українську республіканську капелу для просування ідеї незалежної України та популяризації української музичної культури.

14 лютого цього ж року, після евакуації з Києва, капела перебувала в Кам’янці-Подільському. Учасники проводили репетиції, навчалися французької мови, готувалися до турне, остаточно сформували склад і саме тут почали співати «Щедрик».

24 березня 1919 капела (диригент – Олександр Кошиць) з залізничного вокзалу поїхала у світове турне.

Майже за п’ять років український хор відвідав 17 країн світу, понад 200 міст на трьох континентах, охопивши сотні тисяч слухачів. Було проведено понад 600 концертів у світових музичних центрах.

Завдяки цим гастролям український «Щедрик» Миколи Леонтовича став відомим на весь світ.

Кафедра музичного мистецтва

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11