Звучали музичні твори на слова Т.Шевченка

АвторНіна Соколовська

Звучали музичні твори на слова Т.Шевченка

У День народження Тараса Шевченка, вшановуємо Великого Кобзаря, українського поета і художника. В усіх академгрупах спеціальності “Музичне мистецтво” проведені заходи, на яких звучали музичні твори на слова Т.Шевченка.

Вшановуючи пам’ять про Великого Кобзаря, було проведене практичне заняття з “Історії музики” на тему «Втілення Шевченкового слова в музиці Станіслава Людкевича» (заняття провела кандидат мистецтвознавства, доцент Альона Боршуляк). Своєю соціальною і національною проблематикою, революційним закликом до боротьби, глибокою народністю, поезія Т.Шевченка була зразком для українських композиторів.
Станіслав Людкевич є автором монументальних вокально-симфонічних творів на тексти Тараса Шевченка – кантати-симфонії «Кавказ» і кантати «Заповіт», а також хорових і камерно-вокальних композицій. Композитор до глибин своєї душі відчував гнітючий тягар незавидної долі українського народу, проникливо передавав щирість і простоту, а з іншого боку – грандіозність душевних поривань. Пророчі слова Кобзаря «Борітеся – поборете!», що стали основною ідеєю Кантати-симфонії «Кавказ», залишаються актуальними і в наш час.

З допису кафедри музичного мистецтва у Facebook

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11