Тарас Шевченко – провісник долі України

АвторНіна Соколовська

Тарас Шевченко – провісник долі України

Український народ, як і кожен народ світу, має свої святині. Однією з таких святинь, національною гордістю нашого народу є творчість Тараса Григоровича Шевченка.

Ім’я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам’ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім’ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять імя видатного сина українського народу Тараса Шевченка.

Він уперше заявив про себе як поета, видавши невелику збірку поезій, що мала назву «Кобзар», яка стала символічною і дала друге імя поетові.

Із полумяних творів Кобзаря весь світ дізнався, що є така прекрасна країна Україна, з її чудовим, добрим, роботящим народом, прекрасною мовою, піснями, героїчною і трагічною історією.

Щорічно у березні проходять «Шевченківські дні», під час яких не тільки в Україні, а й в інших країнах згадують творчість Великого українського КобзаряТараса Шевченка – поета, прозаїка, художника. В ці дні повсюди проходять літературні читання, вечори, лекції, концерти, поетичні марафони. Вірші Шевченка звучать різними мовами.

Традиційно на педагогічному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка проходять різноманітні виховні заходи, присвячені нашому генію – великому українському поету Тарасу Григоровичу Шевченку. Цього року працівники читальної зали педагогічного факультету організували книжкову експозицію «Тарас Шевченко – провісник долі України», яка представлена двома розділами.

Перший розділ – «Твори Т. Г. Шевченка» знайомить відвідувачів з літературною спадщиною: поетичними, прозовими, драматичними творами.

Матеріали другого розділу «Вічно живий» розкривають тему, як Україна і весь світ свято шанує пам’ять геніального поета.

Книжкова експозиція діє з 05 березня по 31 березня. Запрошуємо всіх охочих заглибитись в духовну спадщину письменника, ознайомитися з творами Т. Г. Шевченка та книгами про життєвий шлях видатного Кобзаря.

У свій час, сам того не знаючи, Шевченко сотворив подвиг. Його ім’я стало символом України. Його називають провісником нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду. Духовну велич і красу українського слова він підніс на найвищу височінь. Його поетичне слово має чудодійну силу, воно любить і ненавидить, воно плаче і сміється, воно радіє і сумує разом з нами і сьогодні.

Тож, славімо нашого великого Кобзаря, продовжуймо його безсмертя в собі і слухаймо Кобзареве Слово!

Т. В. Сологуб,
завідувач сектору читального залу педагогічного факультет

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11