Тих днів не стерти з пам’яті людської…

АвторНіна Соколовська

Тих днів не стерти з пам’яті людської…

Ніхто не забутий.
На попіл ніхто не згорів:
Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть.
І доки є пам’ять в людей і живуть матері,
Допоки й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.

Борис Олійник

Усе далі відходять у минуле грізні роки Другої світової війни. Людство відзначає 74-ту річницю Перемоги над німецьким фашизмом. Наша країна винесла на своїх плечах основний тягар війни. Понад 40 місяців палахкотіла на українській землі Друга світова війна. Лилася кров, знищувалися матеріальні і культурні цінності, духовні надбання народу. На бій ішли всі – чоловіки і жінки, робітники і селяни, люди різних національностей і професій…

Події Другої світової війни не перестають вражати силою народного духу, величчю подвигу мільйонів, що піднялися на захист Батьківщини, своїх осель і родин. Про це створено тисячі книг і кінофільмів, картин і пісень. Однак, тема війни нескінченна, бо має вічне джерело – пам’ять. Ця пам’ять незгасна – вона в наших серцях.

Зі сторінок книги «Говорят погибшие герои» [2] говорять ті, хто загинув смертю хоробрих у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками в 1941–1945 рр. Листи і документи, представлені в збірнику, писалися в останні хвилини життя – в катівнях гестапо, в тюрмах і концтаборах, під час важких боїв з гітлерівськими військами. У цих листах звучить пристрасний заклик до перемоги над фашизмом.

Статті і нариси «В годы войны» [1] – збірник спогадів співробітників Інституту історії АН СРСР про події, пережиті у роки Другої світової війни. Одні з них до початку війни були вже відомими істориками, інші зі шкільної чи студентської парти потрапили до армії і воювали на різних ділянках фронту. Вони розповідають про події війни, про пережите, про те, як раптово і трагічно обірвалося мирне життя літом 1941 р. Різностороння діяльність авторів у ті грізні роки дала можливість висвітлити різноманітні сторони життя людей в роки Другої світової війни.

Про масову партизанську боротьбу і підпільний антифашистський рух на тимчасово окупованій гітлерівцями території України у період Другої світової війни істориками створено велику кількість наукових праць. В них більш або менш докладно і глибоко висвітлено бойові дії партизанських загонів і з’єднань, антифашистську діяльність партійного підпілля, взаємодію підпілля з Армією та ряд інших важливих питань. У книзі Коваля М. В. «У битві з фашизмом» [5] висвітлюється діяльність підпільних організацій по проведенню масово-політичної і культурно-освітньої роботи серед населення тимчасово окупованої території. Написана праця на архівних матеріалах підпільних організацій України, партизанських загонів і з’єднань. В ній використано також документи гітлерівських окупаційних органів.

У загальній боротьбі народів світу проти німецько-фашистських загарбників активну участь брали й жителі Поділля. У збірнику документів «Поділля у Великій Вітчизняній Війні» (19411945 рр.) [6] публікуються матеріали, оригінали яких зберігаються переважно у архівах. Книга складається з шести розділів: I. Поділля в перші дні Великої Вітчизняної війни; II. Кривавий режим терору і грабежу; III. Боротьба трудящих Поділля в тилу ворога; IV. Подвиги Подолян на фронтах Великої Вітчизняної війни; V. Визволення Поділля від німецько-фашистських загарбників; VI. Відбудова народного господарства області. Допомога фронту.

Документи в межах кожного розділу подаються у строго хронологічному порядку. Крім основних матеріалів, у збірнику вміщенні додатки: списки скорочених слів, довідка про дату окупації німецько-фашистськими загарбниками міст, селищ і сіл області.

Війна не оминула і м. Кам’янець-Подільський. Вона увірвалася в інститутське життя нашого вишу в розпал літньої сесії і складання випускниками (а їх налічувалося 199) державних іспитів. Всі жили очікуванням літнього відпочинку, будували райдужні плани… Їх перервали ранкові бомбування різних міських об’єктів, які здійснили німецькі літаки.

Тодішній студент I курсу мовно-літературного факультету Полікарп Іванович Свідер згадував: «Викладачі і студенти зібралися в коридорі інституту на Польських фільварках, слухали виступ по радіо наркома закордонних справ В. М. Молотова. Мовчали. Усіх охопило жахливе почуття. Почули страшне слово – «війна»…

Боротьбі студентів та викладачів Кам’янець-Подільського державного учительського інституту з фашизмом у роки Великої Вітчизняної війни як на фронтах, так і в окупованому Кам’янці-Подільському, присвячене наукове видання Завальнюка О. М., Прокопчука В. С., Гаврищука А. П. «Кам’янець-Подільський державний учительський інститут у роки Великої Вітчизняної війни: дослідження, документи і матеріали, спогади» [4]. До книги включено довідки про всіх учасників бойових дій, які згодом працювали в нашому ВНЗ, добірку документів, спогадів ветеранів, фотографій, аби задокументувати одну з важливих і болючих сторінок історії нашого університету. Видання доповнює бібліографічна довідка про наукові видання, статті, публікації, що стосуються вказаного періоду. Автори сердечно дякують за співпрацю в підготовці наукового видання ветеранам Великої Вітчизняної війни – колишнім викладачам М. Я. Брицину, О. М. Жуку, Б. М. Кушніру, Б. Р. Ліпману, О. К. Носову, П. І. Свідеру, В. П. Россо, які своїми спогадами, порадами, консультаціями сприяли фактологічному наповненню книги.

Турбота про ветеранів війни завжди була і залишається у центрі уваги міської влади Кам’янця-Подільського. Рада ветеранів є своєрідним буфером між ветеранами та міською владою, куди люди похилого віку можуть звернутися за допомогою, знаючи, що вони її обов’язково отримають. В книзі «Солдатська слава не погасне» [7] використанні матеріали ветеранів бойових дій у Другій світовій війні, учасників відбудови України, дітей війни, їх спогади, документи, фотографії та твори учнів середніх навчальних закладів Кам’янця-Подільського. До 25-річчя ветеранської організації міста вийшла книга-алманах «Джерела душі» [3], до якої ввійшли вірші ветеранів війни та їх нащадків, присвячені героїчному минулому та сьогоденню. Відкриваючи цю книгу, Ви відкриваєте скарбницю людських помислів, спогадів, пам’яті…

Святу справу зробить кожен із Вас, хто перечитає, перегорне, опрацює матеріали рекомендованих книг, які знаходяться у книгозбірні читального залу педагогічного факультету. Адже всі вони – про ті вогненні, чорні сторінки нашої історії, які необхідно знати і пам’ятати кожному. Кажуть, що той, хто пам’ятає – завжди сильніший, бо озброєний досвідом минулого. Адже пам’ять і знання дають змогу зберегти зв’язок поколінь, знайти своє коріння та гідне місце в житті. Ці книги допоможуть Вам стати чистими душею, сильними духом, красивими у вчинках, допоможуть Вам бути Людьми і зберегти історичну пам’ять нашого народу.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. В годы войны: статьи и очерки/ ответ. ред. А. М. Самсонов. – Москва : Наука, 1985. – 235 с.
  2. Говорят погибшие герои: предсмертные письма советских борцов против немецко-фашистских захватчиков (1941–1945 гг.)./ сост.: В. А. Кондратьев, З. Н. Политов. – Москва : Политиздат, 1986. – 398 с. : ил.
  3. Джерела душі: книга-альманах / авторська редакція. – Кам’янець-Подільський : Каліграф, 2012. – 104 с.
  4. Завальнюк О. М. Кам’янець-Подільський державний учительський інститут у роки Великої Вітчизняної війни : дослідження, документи і матеріали, спогади / О. М. Завальнюк, В. С. Прокопчук, А. П. Гаврищук. – Кам’янець-Подільський : Оіюм, 2010. – 448 с. : іл.
  5. Коваль М. В. У битві з фашизмом / М. В. Коваль. – Київ : АН УРСР, 1964. – 142 с.
  6. Поділля у Великій Вітчизняній війні (1941–1945 рр.): збірник документів і матеріалів / упоряд.: В. Г. Абрамова та ін. ; під ред. М. І. Мехеди. – Львів : Каменяр., 1960. – 476 с.
  7. Солдатська слава не погасне/ авт.-упоряд.: З. Є. Запорожан, З. П. Фтемова, В. П. Черниш. – Кам’янець-Подільський : Міська друкарня, 2009. – 312 с.

Т. В. Сологуб,
завідувач сектору читального залу педагогічного факультету

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11