«Теоретико-методичні засади роботи з дитячою книжкою в закладі дошкільної освіти»: науковий івент для науковців і практиків освітянської спільноти

АвторНіна Соколовська

«Теоретико-методичні засади роботи з дитячою книжкою в закладі дошкільної освіти»: науковий івент для науковців і практиків освітянської спільноти

14 червня в межах договорів про співпрацю кафедрою теорії та методик дошкільної освіти було проведено науковий івент «Теоретико-методичні засади роботи з дитячою книжкою в закладі дошкільної освіти» для науковців і практиків освітянської спільноти міст Кам’янця-Подільського, Хмельницького і Чернівців.

Із вітальним словом до педагогів звернулася гарант освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта. Логопедія», кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри Ірина Газіна, яка подякувала учасникам, обґрунтувала актуальність  обраної для обговорення  теми та запросила до слова кандидата педагогічних наук, доцента, старшого викладача кафедри теорії та методик дошкільної освіти Галину Ватаманюк.

Галина Петрівна розкрила сутність компонентів пропедевтики читацької діяльності в  дошкільному  віці, назвала джерела літературного читання для дітей, висвітлила організаційні та методичні аспекти роботи з дитячою книжкою (завдання, форми, методи, прийоми), розкрила секрети ефективного функціонування осередків книги в кожній віковій групі та в ЗДО (дотримання санітарно-гігієнічних вимог, наповнення, зміст роботи), сформулювала педагогічні умови ефективної організації роботи з книжкою, а також висвітлила різноманітні  підходи до класифікації і типології сучасних книжкових видань (за  способом подання  інформації, за способом її сприйняття, за спрямуванням поданої в книгах  інформації тощо). Під час виступу Галина Петрівна продемонструвала  велику  кількість дитячих книг різних типів  і  видів, аргументувала доцільність їх використання в роботі з дітьми раннього і дошкільного віку.

Захопливим було ознайомлення з альтернативними книгами (книга-промисловий виріб, книга-середовище, жива книга), які також можуть бути корисними в закладі дошкільної освіти щодо інсталяції сюжетів казок, меблювання, оформлення ігрових майданчиків.

Наприкінці заходу учасники обмінялися думками щодо теми заходу, подякували лектору за змістовність й оригінальність виступу, послідовність й емоційну насиченість викладу.

До зустрічі долучилися майже 100 фахівців у галузі дошкільної освіти. Питання освіти дошкільнят є актуальним і потребує оновлення й впровадження інноваційних методик та технологій.

Викладачі кафедри теорії та методик дошкільної освіти К-ПНУ ім. І.Огієнка започатковують серію таких зустрічей. Наступний науковий захід – «Ігромайстерність вихователя в образотворчій діяльності як запорука успішної мистецької освіти дошкільників», відбудеться 18 червня  2024 року, лектор – кандидат педагогічних наук, доцент, старший викладач кафедри  теорії та методик дошкільної освіти Катерина Демчик.

Кафедра теорії та методик дошкільної освіти

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11