Жінка, науковець, педагог

АвторНіна Соколовська

Жінка, науковець, педагог

Весна приносить нам чудове свято Міжнародний жіночий день – день квітів, радості, краси. Цей святковий день несе у світ ніжність і красу. Адже усе найдорожче, що є у нашому житті – щастя, радість, надія та кохання – пов’язане з жінкою.

Жінка… Найзагадковіше створіння Всевишнього. Природа надала їй найважливіші функції – продовжувати рід людський. Жінка – світло свого дому, серце сім’ї, хранителька і захисниця родинного вогнища. Вона дарує любов та ніжність, вислуховує, потішає, підбадьорює, прощає, примирює й поступається кожному. Навколо неї все стає на свої місця, єднається, віднаходить гармонію, розцвітає…

8 Березня – щорічне свято започатковане як пролетарське, феміністське. Ідея Міжнародного жіночого дня була прийнята Кларою Цеткін (Соціал-демократична партія Німеччини) на великій жіночій зустрічі, організованій Соціалістичним Інтернаціоналом в Копенгагені 26–27 серпня 1910 року. Понад сто учасниць із сімнадцяти країн вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день – день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права.

1975 року день був визнаний ООН як Міжнародний жіночий день з нагоди Міжнародного року жінки.

16 грудня 1977 року Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції за № 142 закликала всі держави проголосити відповідно до їхніх історичних і національних традицій будь-який день року Міжнародним днем прав жінок і миру, створювати сприятливі умови для викорінення дискримінації жінок і для їхнього повного і рівноправного залучення до соціального розвитку.

Історія свідчить, що традиція вшановувати жіноцтво існувала протягом всієї історії глобального суспільства. Важлива роль відводилась жіноцтву, підкреслювалась їх суспільна роль як дружин, матерів, подруг, коханих.

Жіноча іпостась багатогранна, невичерпна і пізнавати її можна безмежно…

Створити ідеальний образ прекрасній половині людства допоможе Вам книжкова експозиція «Жінка, науковець, педагог», з якою можна ознайомитися у читальній залі педагогічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з 04 березня по 31 березня. На виставці представлені наукові та навчально-методичні видання, які знаходяться у книгозбірні педагогічного факультету. Порядок розташування книг – за алфавітом прізвищ авторів та назв видань.

Напередодні першого весняного свята від щирого серця вітаємо Вас, шановні жінки, з прекрасним святом – Міжнародним жіночим днем 8 Березня!

Бажаємо Вам успіхів у всіх сферах життя, досягнення намічених цілей, творчих звершень та натхнення для підкорення нових вершин у професійній науковій діяльності!

Нехай у Ваших родинах завжди буде любов і взаєморозуміння, не покидає впевненість в завтрашньому дні, здійснюються найсвітліші надії та очікування! Бажаємо Вам і Вашим рідним великого щастя, міцного здоров’я! Нехай кожен Ваш день буде сонячним і радісним!

Т. В. Сологуб,
завідувач сектору читальної зали педагогічного факультету

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11