Архів за місяць 16.09.2024

АвторНіна Соколовська

Митці К-ПНУ – учасники міжнародного фестивалю печворку в Ельзасі

12–15 вересня 2024 року в Ельзасі в місті Lièpvre (Франція) відбувся масштабний традиційний 29 міжнародний фестиваль печворку Carrefour Européen du Patchwork, де Українська асоціація квілтерів була представлена чудовою колекцією квілтів у межах спільного європейського проєкту «Уяви собі птаха» від EQA (European Quilt Association).

У створенні експозиції взяли участь 27 талановитих українських майстрів печворку, серед яких митці Кам’янця-Подільського: випускниця К-ПНУ, викладач рисунку, живопису, художньої обробки тканин Наталія Лашко; асистент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ, член спілки народних майстрів України, член спілки дизайнерів України Ілля Лашко; випускниці К-ПНУ Яна Лашко, Наталія Оцишена, Тетяна Білоус. Експоновані роботи «Папуга Ара Арарауна», «Гарна здобич», «Павич», «Голубий птах», «Ворон» виконані вручну техніками: артквілт; авторською технікою вишивки текстильною «соломкою»; ручною аплікацією; ручним гаптуванням; текстильним плетінням.

Після експозиції в Ельзасі квілти будуть мандрувати виставками на площадках двадцяти країн.

Також цього року колекція з 17 квілтів персональної виставки Наталії та Іллі Лашко експонувалася в США на найбільших квілт-фестивалях 2024 AQS QuiltWeek. Глядачів дивувало поєднаня артквілту з унікальною авторською технікою вишивки соломкою у творах Іллі Лашко, яке демонструвалось вперше в США.

Роботи майже рік мандрували Америкою та успішно експонувались на престижних майданчиках: 1. Daytona Beach 21–24 лютого 2024; 2. Branson 13–16 березня 2024, MO; 3. Paducah 24–27 квітня 2024; 4. Grand Rapids 21–24 серпня 2024; 5. Lancaster 11-14 вересня 2024.

Кафедра образотворчого
і декоративно-прикладного мистецтва

та реставрації творів мистецтва

АвторНіна Соколовська

Нові здобутки студентів кафедри музичного мистецтва

Студентка 3 курсу спеціальності Музичне мистецтво Валерія Стрихарчук (клас викладача Світлани Чабан-Чайки) представила К-ПНУ на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі виконавців патріотичної пісні у супроводі бандури «Зродились ми великої години», який був присвячений Дню Незалежності України. Валерія стала лауреатом І ступеня.

Студентка 3 курсу спеціальності Музичне мистецтво Богдана Данілова взяла участь у Всеукраїнському багатожанровому конкурсі мистецтв «Натхненні Україною» та у двох номінаціях («Інструментальний жанр» (клас викл. Миколи Свідерського) і «Вокальний жанр» (клас проф. Майї Печенюк) стала лавреаткою І премії.

Щиро вітаємо здобувачів вищої освіти та бажаємо подальших творчих звершень!

Кафедра музичного мистецтва

АвторНіна Соколовська

«Зберігаємо і захищаємо все те, що маємо»: студенти кафедри теорії та методик дошкільної освіти відвідали еколого-натуралістичний відділ

12 вересня здобувачі вищої освіти К-ПНУ спеціальності Дошкільна освіта відвідали еколого-натуралістичний відділ Кам’янець-Подільського позашкільного навчально-виховного об’єднання (директор Наталія Ілаш).

Під час зустрічі обговорили одне з питань концепції сталого розвитку – «Раціональне й ефективне використання ресурсів, шляхи реалізації цілей сталого розвитку». Методист еколого-натуралістичного відділу Оксана Богомолова розповіла про значущість сталого розвитку як для порятунку планети, так і порятунку кожного українця, про те, що збереження людства та умов існування для нього (екосистем і біосфери) – болюча проблема не лише окремих організацій світу, а й обов’язковий складник освіти на всіх її рівнях, починаючи з дошкільної. Серед шляхів реалізації ідей сталого розвитку було визначено: цифрове прибирання, колективне прибирання на території установ, формування національної мапи пунктів прийому вторинної сировини, сортування вторинної сировини та відправка на переробку, самостійне виготовлення різних речей із вторинної сировини тощо.

Оскільки еколого-натуралістичний відділ є координаційним центром із питань впровадження освіти сталого розвитку в місті, то учасникам зустрічі запропонували долучитися до Всесвітнього дня прибирання, який проводиться щорічно в 3 суботу вересня (цьогоріч 20 вересня) під гаслом «Зробимо Україну чистою разом!», на що було отримано позитивний відгук. Мета цього заходу – формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та відповідального споживання.

Також студентам провели цікаву пізнавальну екскурсію зоопарком і прилеглою територією. 

Дякуємо працівникам еколого-натуралістичного центру за їхню безмежну любов і турботу про друзів наших менших, щире бажання виховати цю любов у наступних поколінь. Це було пізнавально, повчально і дивовижно!

Кафедра теорії та методик дошкільної освіти

АвторНіна Соколовська

«Взаємодія сімʼї та закладу освіти у формуванні успішної особистості молодшого школяра»: відбувся семінар для здобувачів спеціальності Початкова освіта

10 вересня вчитель, завідувач бібліотеки Кам’янець-Подільського ліцею №10 Ольга Потапова провела семінар «Взаємодія сімʼї та закладу освіти у формуванні успішної особистості молодшого школяра» для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта на базі ЗЗСО в межах вивчення освітнього компонента. Ольга Миколаївна є випускницею педагогічного факультету ОП Початкова освіта першого (бакалаврського) рівня вищої освіти заочної форми здобуття 2024 р.

Під час зустрічі вчитель окреслила педагогіку партнерства як ключового компонента Нової української школи, адже партнерство реалізують заради успіху дітей. Також Ольга Миколаївна презентувала елементи взаємодії батьків і вчителя, наголосила на постійній комунікації вчителя з батьками, неформальному спілкуванні, всебічній допомозі, участі батьків в організації освітнього життя їхніх дітей.

Педагог виокремила ефективні форми налагодження партнерських узаємин, зокрема для здобувачів вищої освіти, які були  в ролі батьків, провела батьківські збори у формі тренінгу на згуртування батьківського колективу та формування сприятливого психологічного клімату.

Упродовж заходу комунікували, малювали, клеїли, аналізували, допомагали, шукали способи, креативили та творили.

Дякуємо Ользі Потаповій, керівникові закладу освіти Юрію Полевому та модераторові спільноти вчителів початкових класів ЦПРПП Кам’янець-Подільської міської ради Аліні Оксанюк за сприяння в підготовці майбутніх учителів початкових класів К-ПНУ!

Сподіваємось на подальшу співпарцю!

Кафедра теорії та методик початкової освіти

АвторНіна Соколовська

17 вересня відбудеться методичний практикум для здобувачів спеціальності 013 Початкова освіта

17 вересня о 09:30 відбудеться методичний практикум для здобувачів другого курсу першого (бакалаврського) та першого курсу другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта в межах вивчення освітнього компонента «Актуальні питання початкової освіти» на тему: «Успішні практики подолання освітніх втрат».

Організатори:

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка;
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради.

Кафедра теорії та методик початкової освіти

АвторНіна Соколовська

10 вересня відбудеться семінар для здобувачів спеціальності Початкова освіта

10 вересня о 09:30 відбудеться семінар для здобувачів другого курсу першого (бакалаврського) та першого курсу другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності Початкова освіта в межах вивчення освітнього компонента «Актуальні питання початкової освіти» ОП Початкова освіта другого (магістерського) рівня вищої освіти на тему: «Взаємодія сімʼі та закладу освіти у формуванні успішної особистості молодшого школяра» (із досвіду роботи вчителя Камʼянець-Подільського ліцею №10 Ольги Потапової).

Організатори:

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка;
Кам’янець-Подільський ліцей №10;
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради.

Кафедра теорії та методик початкової освіти