Мистецькі канікули в Європі!

АвторНіна Соколовська

Мистецькі канікули в Європі!

Здобувачі вищої освіти педагогічного факультету кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ 3-4 курсу спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація разом із асистентом кафедри Наталією Мендерецькою здійснили омріяну серпневу мандрівку європейськими країнами за маршрутом: Польща – Німеччина – Франція – Чехія.

Вони мали чудовий час та унікальну можливість застосувати на практиці знання, здобуті з дисциплін циклу образотворчої підготовки: «Теорія та історія мистецтва», «Композиція», «Мистецтвознавство та художня критика», «Основи фотографії», «Музейна справа» тощо, під час живого спілкування із шедеврами архітектури, скульптури й живопису! Сміливо розмовляли про архітектурні стилі Дрездена, Парижа та Праги, милувалися найвідомішими творами живопису у виконанні геніальних художників у картинних галереях і музеях, відкриваючи для себе всю велич та неперевершеність безпосереднього сприйняття творів мистецтва «віч-на-віч». Досліджували нюанси гри світла і тіні у психологічному живописі Рембрандта, неперевершену колористику Тиціана, емоціональність та бунтарство Тінторетто, вишуканість Веронезе, темперамент Караваджо та модернову лірику Альфонса Мухи.
Цього року минуло півтора століття від часу проведення першої виставки групи художників-імпресіоністів, експозицію якої було відкрито в Парижі 15 квітня 1874 р. у фотографічній студії Надара на Бульварі Капуцинів, 35. Окрему увагу там привернув краєвид авторства Клода Моне «Враження, схід сонця» («Impression, soleil levant»), від назви якого утворився термін «імпресіонізм».

У ювілейний рік виникнення імпресіонізму як напряму в мистецтві здійснили ще невеличку подорож «Шляхами імпресіоністів», зокрема відвідали Париж та Нормандію, а саме міста Руан та Трувіль, де так полюбляли творити Мане, Піссаро, Дега, Ренуар, Морізо. Імпресіоністи отримали своє ім’я від картин Клода Моне, саме від зображень Руанського собору, враження від якого при різному освітленні так намагався передати нам цей художник. Це були незабутні моменти єднання з високим мистецтвом, натхнення красою та величчю європейського спадку образотворчого мистецтва, естетикою архітектурних споруд міст, атмосферою країн. Із новими силами й мистецькими ідеями готові до нового навчального року!

Студенти поділилися враженнями:

Анна Лехман (4 курс, ODR1-B21): «Наша подорож до Дрездена, Парижа, Праги та Львова залишила незабутні враження від зустрічі з мистецтвом і культурою. Від величі Лувру до затишної атмосфери львівських вулиць – кожне місто відкрило нам нові горизонти сприйняття мистецтва. Під час відвідування музеїв ми не просто вивчали щось нове, а й отримали натхнення для подальшого творчого розвитку»;

Діана Мороз (4 курс, ODR1-B21): «Я отримала незабутні враження від подорожі: атмосферні міста, їхня неймовірна архітектура і музеї, які вражають. Ти відчуваєш себе крихітним, коли знаходишся поряд зі збереженою красою архітектури і масштабною кількістю талановитих робіт митців»;

Вікторія Євсеєва (3 курс, ОDР1-В22): «Оскільки це моя перша поїздка, то враження залишилися саме такі, щоб отримати сили для нових планів і подорожей. Нам дуже пощастило з куратором, яка не тільки створила дружню атмосферу, але й поділилася частинкою своїх знань, що зробило подорожі музеями дійсно цікавими. У кожному місті вражало різноманіття мистецтва, культур і, головне, людей. Це залишить незгладимий слід у пам’яті! Щиро дякую за яскраві враження!».

Кафедра образотворчого і
декоративно-прикладного мистецтва
та реставрації творів мистецтва

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11