Архів за місяць 27.06.2024

АвторНіна Соколовська

Співпраця з музеєм-заповідником триває: відбувся успішний захист бакалаврських робіт студентів-реставраторів

26 червня в Галереї мистецтв (вул. П’ятницька, 11) відбувся відкритий захист бакалаврських робіт здобувачів вищої освіти кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Уже більше десяти років Університет Огієнка активно співпрацює з Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм-заповідником у напрямі реставрації творів мистецтва.  Цьогоріч до фондів музею також передали відреставровані полотна студентами-реставраторами.

Вітаємо здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти з успішним захистом і бажаємо професійної реалізації!

Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного
мистецтва та реставрації творів мистецтва

АвторНіна Соколовська

Проект «Українцями ми народилися» серія воркшопів “Традиційна українська сорочка-буденка”

Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка завжди активно сприяє збереженню та популяризації української культурної спадщини. Одним із яскравих прикладів цієї діяльності стала серія творчих воркшопів з пошиття традиційної української жіночої сорочки-буденки, яка розпочалася 26 січня 2024 року. Під керівництвом відомої майстрині, вишивальниці та дослідниці Світлани Макаренко, учасники занурилися у світ стародавніх українських традицій, вивчаючи мистецтво вишивки та крій сорочок.

Детальніше – на сайті кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АвторНіна Соколовська

Гостьова лекція «Вчительське лідерство: які лідери сьогодні потрібні школі?»

19 червня 2024 року здобувачі другого рівня вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка у межах вивчення освітньої компоненти «Лідерський потенціал: академічна свобода та емоційний інтелект учителя початкових класів» прослухали гостьову лекцію Валерії МІЛЯЄВОЇ, докторки психологічних наук, професорки, тренерки професіно-психологічного тренінгу, фасилітаторки, коуча, тренерки та експертки програми розвитку лідерського потенціалу університетів України (Британська рада), менеджерки проєкту Education for Leadership, Intelligence and Talent Encouraging» міжнародної програми TEMPUS (Велика Британія, Литва, Естонія, Фінляндія), «Інноваційний університет та лідерство Фаза III: інновації та відносини з оточенням» (Республіка Польща).
Під час проведення гостьової лекції «Вчительське лідерство: які вчителі сьогодні потрібні школі?» Валерія Робертівна розкрила етимологію понять «лідер», «лідерсво», «освітнє лідерство», «кризова ситуація», «криза», «стрес», переваги кризових ситуацій, практику реалізації лідерства в освіті тощо.

Щиро дякуємо Валерії Робертівни за високопрофесійний підхід до проведення пізнавальних лекцій, за цікавий та актуальний досвід! З нетерпінням чекаємо наступних зустрічей і подальшої співпраці!!!
Дякуємо нашим Збройним Силам України за можливість жити і працювати!!!

Кафедра теорії та методик початкової освіти

АвторНіна Соколовська

Науково-методичний івент «Ігромайстерність вихователя в образотворчій діяльності як запорука успішної мистецької освіти дошкільників»

18 червня в межах договорів про співпрацю кафедрою теорії та методик дошкільної освіти було проведено науково-методичний івент для науковців і практиків освітянської спільноти міст Кам’янця-Подільського, Дунаївців, Хмельницького і Чернівців на тему: «Ігромайстерність вихователя в образотворчій діяльності як запорука успішної мистецької освіти дошкільників».

До зустрічі долучилися понад 70 фахівців у галузі дошкільної освіти.

Із вітальним словом до педагогів звернулася гарант освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта. Логопедія», кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри Ірина Газіна, яка подякувала учасникам, обґрунтувала актуальність  обраної для обговорення  теми та запросила до слова кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри теорії та методик дошкільної освіти Катерину Демчик.

Катерина Іванівна розкрила сутність мистецької освіти дітей дошкільного віку, окреслила чинники виведення мистецької освіти дітей на новий рівень в умовах сьогодення, продемонструвала організаційні та методичні аспекти ігрових прийомів в образотворчості, навела приклади ігрових персонажів, які будуть корисними задля успішної мистецької освіти дошкільників.

Під час виступу Катерина Демчик презентувала власний досвід ігромайстерності на заняттях з образотворчої діяльності в закладах дошкільної освіти різних міст України. Захопливим для слухачів було ознайомлення з альтернативними іграми та вправами на матеріалі живопису, які можуть бути корисними для вихователів і керівників студій образотворчого мистецтва в закладі дошкільної освіти.

Наприкінці івенту учасники обмінялися думками щодо особливостей ігромайстерності вихователя в образотворчій діяльності, подякували лектору за змістовність й оригінальність виступу, емоційну насиченість викладу.

Кафедра теорії та методик дошкільної освіти

АвторНіна Соколовська

«Теоретико-методичні засади роботи з дитячою книжкою в закладі дошкільної освіти»: науковий івент для науковців і практиків освітянської спільноти

14 червня в межах договорів про співпрацю кафедрою теорії та методик дошкільної освіти було проведено науковий івент «Теоретико-методичні засади роботи з дитячою книжкою в закладі дошкільної освіти» для науковців і практиків освітянської спільноти міст Кам’янця-Подільського, Хмельницького і Чернівців.

Із вітальним словом до педагогів звернулася гарант освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта. Логопедія», кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри Ірина Газіна, яка подякувала учасникам, обґрунтувала актуальність  обраної для обговорення  теми та запросила до слова кандидата педагогічних наук, доцента, старшого викладача кафедри теорії та методик дошкільної освіти Галину Ватаманюк.

Галина Петрівна розкрила сутність компонентів пропедевтики читацької діяльності в  дошкільному  віці, назвала джерела літературного читання для дітей, висвітлила організаційні та методичні аспекти роботи з дитячою книжкою (завдання, форми, методи, прийоми), розкрила секрети ефективного функціонування осередків книги в кожній віковій групі та в ЗДО (дотримання санітарно-гігієнічних вимог, наповнення, зміст роботи), сформулювала педагогічні умови ефективної організації роботи з книжкою, а також висвітлила різноманітні  підходи до класифікації і типології сучасних книжкових видань (за  способом подання  інформації, за способом її сприйняття, за спрямуванням поданої в книгах  інформації тощо). Під час виступу Галина Петрівна продемонструвала  велику  кількість дитячих книг різних типів  і  видів, аргументувала доцільність їх використання в роботі з дітьми раннього і дошкільного віку.

Захопливим було ознайомлення з альтернативними книгами (книга-промисловий виріб, книга-середовище, жива книга), які також можуть бути корисними в закладі дошкільної освіти щодо інсталяції сюжетів казок, меблювання, оформлення ігрових майданчиків.

Наприкінці заходу учасники обмінялися думками щодо теми заходу, подякували лектору за змістовність й оригінальність виступу, послідовність й емоційну насиченість викладу.

До зустрічі долучилися майже 100 фахівців у галузі дошкільної освіти. Питання освіти дошкільнят є актуальним і потребує оновлення й впровадження інноваційних методик та технологій.

Викладачі кафедри теорії та методик дошкільної освіти К-ПНУ ім. І.Огієнка започатковують серію таких зустрічей. Наступний науковий захід – «Ігромайстерність вихователя в образотворчій діяльності як запорука успішної мистецької освіти дошкільників», відбудеться 18 червня  2024 року, лектор – кандидат педагогічних наук, доцент, старший викладач кафедри  теорії та методик дошкільної освіти Катерина Демчик.

Кафедра теорії та методик дошкільної освіти

АвторНіна Соколовська

«Літній пленер»: завершилася практика студентів спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація

Переглядом творчих художніх композицій завершилася навчальна практика «Літній пленер» здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 1 курсу спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація.

Метою пленерної практики студентів університету є: розвиток творчої самостійності; поглиблення і закріплення мистецьких фахових знань, творче застосування їх у практичній діяльності художника; оволодіння методами і формами художньо-творчого аналізу натурного матеріалу та його фіксації на папері; орієнтація на свіже, безпосереднє сприйняття натури; формування колористичного бачення; стимулювання потреби постійно підвищувати свою професійну компетентність, подальше програмування стратегії саморозвитку і самовдосконалення.

Під час практики надихалися концепцією  творчості та європейськими ідеями руху художників-імпресіоністів (перша виставка імпресіоністів відбулася 150 років тому). Студенти ознайомилися з творчістю польського художника-урбаніста Тітуса Бжозовского, звернулися до творчості митців Кам’янеччини, зокрема Бориса Негоди (заслужений художник України) й Віктора Яворського (архітектор, художник), відвідали в Галереї мистецтв виставку традиційної української вишивки майстрині народної творчості Світлани Макаренко, надихнулися величчю сакральних споруд м. Кам’янець-Подільський, а саме Домініканського костелу.

Відвідуючи різноманітні природні та архітектурні локації Старого міста, впевнилися в тому, що Кам’янець-Подільський – місто митців, натхнення та творчості!

Відгуки студентів:

Евеліна Стахурська«Важливим аспектом під час проходження пленерної практики стали умови, що сприяли проявам патріотизму, національного самоусвідомлення та етнокультурної самоідентифікації – відвідування сакральних споруд міста, архітектурних пам’яток, виставок, музеїв»;

Катерина Гнатюк: «Практика збагатила мій образотворчий досвід. Я розвинула відчуття контрасту, тону та кольору в природі, мистецьку спостережливість та навчилась нових прийомів висловлення мистецької думки на папері за допомогою матеріалів»;

Любомира Волощук«Під час навчальної практики «Літній пленер» суттєво збагатила практичний досвід роботи просто неба, де кожен момент має своє особливе значення для творчого процесу. Окрім того, практика дала змогу розвинути мистецьку спостережливість та інтуїцію, що стало основою для створення виразних і глибоких художніх робіт»;

Софія Мала«Ми ознайомились з основами роботи під час пленеру, розвинули мистецьку спостережливість та інтуїцію, навчились нових прийомів вираження мистецької думки та передання емоцій через картину, розширили творчий світогляд. Настанови та поради Мендерецької Наталії Вікторівни, керівника практики, були безцінними. Вона допомагала не тільки технічно вдосконалювати свої навички, але й бачити глибше, знаходити красу в повсякденних речах, розуміти як передавати емоції через мистецтво. Цей досвід залишиться зі мною назавжди і стане міцною основою для моєї подальшої творчої діяльності»;

Діана Гончарук«Практика – це не лише чудова нагода покращити свої навички в малюванні, а ще й отримати неабияке натхнення, завдяки чому можна вдосконалити власний стиль у мистецтві. Потрібно докласти багато зусиль, щоб в кінці можна отримати чудовий результат, здобути цінні знання та набути досвіду роботи в колективі».

Наталія Мендерецька,
керівник практики,
асистент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного
мистецтва та реставрації творів мистецтва

АвторНіна Соколовська

Вітаємо Анастасію Столабу з перемогою в III Міжнародному фестивалі-конкурсі вокального мистецтва ім. Андрія Гордійчука «СПІВОЧЕ ПОЛЕ»

06-07 червня в м. Луцьк відбувся III Міжнародний фестиваль-конкурс вокального мистецтва ім.Андрія Гордійчука «СПІВОЧЕ ПОЛЕ».

Конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти і науки України та Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Музичне дійство зібрало понад 400 учасників з України, Словенії, Польщі та Латвії.

Вітаємо студентку 2 курсу спеціальності Музичне мистецтво Анастасію Столабу з перемогою (викладач – доцент Мартинюк Л. В.; концертмейстер – Луценко В. В.).

Анастасія, поєднуючи навчання з викладацькою діяльністю в міській дитячій школі мистецтв, не тільки задіює в конкурсах своїх молодших вихованців, а й сама показує приклад професійного зростання.

Бажаємо творчої наснаги та нових перемог!

Кафедра музичного мистецтва

АвторНіна Соколовська

Вийшло друком наукове видання «Актуальні проблеми наступності дошкільної і початкової освіти»

Актуальні проблеми наступності дошкільної і початкової освіти : збірник матеріалів Х Міжнародної науково-практичної конференції // Кам’янецьПодільський національний університет імені Івана Огієнка, кафедра теорії та методик дошкільної освіти ; [відпов. секр. Н. Г. Каньоса]. Кам’янець-Подільський: Видавець Ковальчук О.В., 2024. 286 c.

У збірнику вміщено матеріали, які стали результатом науково-дослідницької та пошукової діяльності науковців, викладачів закладів вищої освіти, здобувачів вищої освіти, аспірантів, докторантів, вихователів закладів дошкільної освіти, учителів закладів загальної середньої освіти, спеціалізованих закладів освіти.

Автори статей досліджують проблеми психолого-педагогічного супроводу освітньої діяльності дітей дошкільного та молодшого шкільного віку в умовах воєнного стану; реалізації принципу наступності дошкільної та початкової освіти в практиці роботи закладів освіти; дидактикометодичного аспекту впровадження компетентнісного підходу в дошкільній та початковій освіті; наступності між дошкільною і початковою освітою в умовах інклюзії; професійної підготовки фахівців дошкільної та початкової освіти.

Збірник наукових праць адресовано науковцям, фахівцям у галузі професійної освіти, педагогам-практикам, здобувачам вищої освіти, усім, хто цікавиться сучасним станом розвитку педагогічної науки.

Збірник матеріалів Х Міжнародної науково-практичної конференції можна завантажити за покликанням: https://drive.google.com/file/d/1g8fSgOkBsWcY5v5pYiDT_P6dBOytovUD/view

Кафедра теорії та методик дошкільної освіти

АвторНіна Соколовська

До Дня захисту дітей: «Митці – дітям»!

Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва спільно зі Світланою Макаренко, майстринею народної вишивки, членкинею Національної спілки народних майстрів, Арт простір «По Відчуттях», Арт студія «Базник», міська школа мистецтв у культурному просторі Кам’янець-Подільської Галереї мистецтв створили свято засобами образотворчого мистецтва. Традиційно та інноваційно продемострували наслідуванність та наступність художньої освіти викладачі, студенти, випускники та вже їхні юні вихованці! Було цікаво та весело! Познайомилися із традиційною українською вишивкою; використовуючи творчу гру, навчилися декоративно спрощувати природні форми; розвивали спостережливісь, шукаючи та рахуючи пташок; виховували любов до національних традицій у декоративно-прикладному мистецтві!
Вдячні всім причетним за підтримку та втілення ідеї, за любов до дітей та мистецтва!

З дописів Наталії Мендерецької у Facebook

АвторНіна Соколовська

Вітаємо лавреатів ХІV Міжнародного Двотурового фестивалю-конкурсу мистецтв «Dance Song Fest-2024»!

Студенти педагогічного факультету стали лавреатами ХІV Міжнародного Двотурового фестивалю-конкурсу мистецтв «Dance Song Fest-2024» – маґістрант спеціальності «Музичне мистецтво» Олег ПРОКОПИШЕН (І премія) та студентка IV курсу Анастасія ШКВАРСЬКА (ІІ премія), номінація – академічний спів, обоє є вихованцями проф. Майї ПЕЧЕНЮК.
Фестиваль-конкурс проходив з 3 по 9 червня у Харкові (online), організаторами заходу є Міністерство культури та інформаційної політики України, Харківська державна академія культури, Благодійний фонд підтримки талановитих дітей та молоді «Жар-Птиця».
Беручи участь у фестивалі-конкурсі, наші учасники не тільки демонструють свою виконавську майстерність, а й донатять на ЗСУ (частина внесених учасниками коштів перерахована на потреби Збройних сил України, а саме, на закупівлю портативної станції для 92 Окремої штурмової бригади І Дивізіону 3-ої Батареї).
Ми перемагаємо завдяки ЗСУ. Дуже надіємось і хочемо, щоб наступні конкурси проходили під мирним небом.

Результати і відеоролики виступів окремих учасників розміщені на YOUTUBE каналі фестивалю: https://www.youtube.com/@DanceSongFest2024

Кафедра музичного мистецтва