Студенти-художники вдосконалювали фахову майстерність під час “Літнього пленеру”

АвторНіна Соколовська

Студенти-художники вдосконалювали фахову майстерність під час “Літнього пленеру”

З 30 травня до 12 червня студенти спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація педагогічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, які здобувають фахову майстерність на кафедрі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва, пройшли практику «Літній пленер». Зустрічі з викладачем, керівником практики Наталією Мендерецькою проходили онлайн.
З першого ж дня після настановчої конференції студенти зробили кілька замальовок архітектури. Надалі зосереджувались на виконанні різноманітних пейзажів, а саме: міської та сільської місцевості із вуличками чи відкритими просторами (поля, парки, ліси і водойми). Водночас із матеріалів використовували як гуашеві, так й акварельні фарби. Дехто доповнював палітру художніх засобів тушшю, маркерами чи кольоровими олівцями. Головним завданням практикантів було передати те враження і настрій, які сформувались під впливом навколишнього середовища, погоди, пори доби. Загальне враження від пленеру в студентів завжди позитивне, адже подобається зосереджуватись на пошуку об’єктів для відтворення, ракурсів, що створюють найбільше враження, доборі художніх засобів і творчих рішень. Крім того, деякі навики можна практикувати лише на пленері, як-от: писати воду чи вечірнє небо.
Для багатьох митців-початківців такий досвід є новим і захопливим. Саме тому основною метою літнього пленеру є формування у студентів поняття про художню практику, яка дає можливість простежити тісний взаємозв’язок світу природи і людини, розширити знання про навколишній світ, сформатувати пізнавальну і творчу активність майбутніх митців, здобути вміння висловлювати свою художню думку, не боятися помилок, розвивати спостережливість, увагу, закріпити навички роботи з рисунку та живопису, композиції й кольорознавства, отримані на заняттях.

« of 2 »

Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва
та реставрація творів мистецтва

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11