Дошкілля в сучасному освітньому просторі

АвторНіна Соколовська

Дошкілля в сучасному освітньому просторі

Дошкільний вік – один з найбільш відповідальних і важливих періодів у житті підростаючого покоління, в якому починається закладання любові до природи, навколишнього світу, любові до Батьківщини. У цей період не тільки закладаються основи світосприйняття і здоров’я дитини, формується особистість і вектор моральності, але і відбувається якесь незриме таїнство, яке проходить тільки на рубежі поколінь – передача нашої спільної спадщини. Бути вихователем – високе покликання і глибока повага. Від професіоналізму, терпіння і мудрості наших вихователів, уваги до унікального і своєрідного внутрішнього світу дитини, залежить те найдорожче, що у нас є – наше життя і наша надія.

Дошкільна освіта є найважливішою сферою реалізації прав людини, забезпечення рівних можливостей в отриманні якісної освіти. Знання та уміння, набуті в дитинстві – це коріння, і чим воно міцніше, тим впевненіше почувається людина в житті. ХХІ століття висуває нові вимоги щодо цілей, завдань, структури та змісту дошкільної освіти. До неї підвищилася увага держави, вона викликає стійкий інтерес громадськості.

Сьогодення вимагає створення належних умов для функціонування, збереження та розширення мережі закладів дошкільної освіти, піднесення на якісно новий рівень підготовку майбутніх вихователів дітей дошкільного віку в закладах вищої освіти.

На педагогічному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка вже понад десять років готують фахівців дошкільної освіти. Велика увага приділяється формуванню професійно-творчої особистості, фахівця інноваційного типу, який здатний реалізувати освітні стандарти, впроваджувати нові освітні технології. Щорічно кафедра теорії та методик дошкільної освіти (завідувач – Бабюк Тетяна Йосипівна, кандидат педагогічних наук, доцент) організовує Тиждень дошкілля, в межах якого проходять різні конференції, засідання круглих столів, майстер-класи, конкурси-презентації стіннівок «Сучасне дошкілля» тощо.

Цьогоріч до цього заходу традиційно долучилися працівники читального залу педагогічного факультету.

Зокрема бібліотекарі книгозбірні підготували розгорнуту книжкову експозицію фахової літератури «Дошкілля в сучасному освітньому просторі». Навчально-методична література представлена трьома розділами.

У першому розділі – «Програмно-методичне забезпечення дошкільної освіти» представлені всі програми та методична література, які використовують у своїй роботі працівники закладів дошкільної освіти.

В другому розділі – «Сучасний заклад дошкільної освіти – середовище для розвитку» демонструються навчальні посібники, методичні розробки для вихователів ЗДО, викладачів та студентів закладів вищої освіти.

Третій розділ – «Науковий доробок викладачів педагогічного факультету» знайомить учасників та гостей тижня дошкілля зі збірниками наукових праць та науково-методичними виданнями викладачів кафедри теорії та методик дошкільної освіти педагогічного факультету.

Всього на книжковій експозиції демонструється 95 примірників видань.

Запрошуємо всіх бажаючих завітати до книгозбірні педагогічного факультету та ознайомитися з фаховою літературою та періодичними виданнями, які знаходяться в читальному залі педагогічного факультету.

Т. В. Сологуб,
завідувач сектору читального залу педагогічного факультету

Про автора

Ніна Соколовська editor

провідний фахівець навчальної лабораторії обчислювальної техніки №11